Dieta bezglutenowa – alergia na gluten i objawy nadwrażliwości

Na samym początku musimy sobie rozgraniczyć kilka aspektów, między inymi: prawdziwa dieta bezglutenowa to taka, która omija szerokim łukiem produkty, które ten gluten zawierają. Natomiast jest też moda na dietę „bezglutenową”, a więc mamy produkty, które pierwotnie ten gluten zawierały jak chociażby pszenica, ale metodami jakimiś tam fizykochemicznymi tego glutenu się pozbywamy. W związku z tym mamy na rynku bardzo szeroką gamę mąk żytnich bezglutenowych, ciasteczek bezglutenowych itd, itd. Zdecydowanie nie jesteśmy zwolennikami tego typu produktów, ponieważ powinniśmy pójść bardziej w stronę produktów niskoprzetworzonych, a więc skupić się na produktach zdrowych – wyjściowych,  takich jak matka natura stworzyła. Najlepiej bez udziału glutenu, a więc za takie produkty możemy sobie powziąć co? no np: bataty, manioka, tapioke, ryż, komose ryżową, kasza gryczaną no i oczywiście kasza jaglaną, a więc generalnie proso. Są to generalnie bardzo dobre produkty, które nie zawieraja glutenu co w związku z tym są dla naszego ciała totalnie bezpieczne.

Teraz pytanie do tego czym jest celiakia? a czym jest nadwrażliwość na gluten?

Celiakia, czyli taka skrajna nadwrażliwość na ten gluten jest chorobą autoagresywną, i w wyniku ekspozycji na gluten będzie dochodziło do szeregu różnych powikłań, które niekiedy mogą się skończyć dla Nas nparawdę bardzo ciężko, niekiedy nawet śmiercią. Z kolei w telewizji można obejrzeć wiele aspektów, które mówią o tym , że glutenowe oszustwo jest to poprostu pompowanie biznesu i straszenie ludzi, czyli jest czymś co naprawdę nie istnieje. Zaufajcie, że to jednak istnieje i chociazby żywą wizytówką są liczni kursanci oraz ich podopieczni, którzy znajdują się pod okiem trenerów personalnych, którzy wypowiadają się publicznie na temat glutenu. Żywym przykładem jest tenisista Novak Djokovic, który w swojej książce opowiada, jaką ważną rolę odgrywa w jego życiu dieta bezglutenowa, która pomogła mu znacznie poprawić swoje samopoczucie, wzorce wysypiania się oraz motorykę. Generalnie można powiedzieć w ten sposób: unikanie glutenu jest zbawienne dla każdego człowieka, ponieważ w ekspozycji na gluten możemy dostać celiaki, jak to się mówi, kropla drąży skałę, i my nigdy nie wiemy tak naprawdę jaka jest nasza mapa genowa. Zresztą powiedzmy sobie szczerze, kto badał w życiu swoja mape genową?. Jeżeli dojdzie do takiego skrajnego uwrażliwienia naszego organizmu na gluten to możemy mieć liczne problemy typu wzdęcia, liczne problemy żołądkowo-jelitowe są naszym najmniejszym problemem. Największym problemem jest to, że gluten doprowadzając do tak zwanego zespołu cieknącego jelita, doprowadza do ingerencji glutenu oraz niestrawionych cząstek pokarmowych i fragmentów naszej flory jelitowej w całym organiźmie. Jeżeli dostaje się do mózgu, przenika barierę krew mózg przez co mamy niekiedy problemy ze skojarzeniem faktów.  Jeżeli czasami czujecie się trochę zamuleni, nie pamiętacie jak możecie dobrze się wysłowić, macie ogólnie takie zjazdy energetyczne w mózgu, to jest to też między innymi wina glutenu. Gluten też niekiedy penetruje nasze stawy doprowadzając do spluszowacenia tkanki chrzęstnej szklistej, która wyściuła nasady naszych kości. Hymm jak chodzi o zasady dietetyki pedatrycznej to istnieje tzw. okno tolerancji, gdzie u dzieciaczka między 4 a 6 miesiącem można dać do żucia jakaś skórkę od chelba czy to jakąś kaszkę, która ten gluten zawiera i w ten sposób organizm wyrabia naturalną barierę odpornościową na to zjawisko. Powiedzmy sobie szczerze, gluten jest antygenem. Antygen jest to jest każda cząstka, która jak dostanie się do naszego organizmu jest traktowana jako wróg, więc nasz organizm jako dzieciaczek może wyrobić sobie przeciwciała na ten gluten , dzieki temu możemy zminimalizować o blisko 80% wystąpnienie takiej nadwrażliwości na gluten w przyszłości.

Pamiętajcie, że jest to bardzo ważne , ponieważ lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego powinniśmy minimalizować gluten, jak już nie możemy go całkowicie wyeliminować to chociaż go zminimalizujmy. Jeżeli mielibyśmy zjeść pizze czy jakas bułkę, niech to będzie bardziej od jakiegoś święta czy cheat meala. Natomiast i tak zachęcamy do stosowania diety bezglutenowej, gdzie rezultaty możecie obejrzeć nawet oglądając mecz tenisa, gdzie sportowcy opieraja się o dietę bezglutenową.

Pozdrawiamy i zachęcamy do wyrażania swoich opinii w komentarzach.

Jedna odpowiedź

Odpowiedz na post ...